Przejdź do treści

Pomiary mikroklimatu

Metoda akredytowana

Wpływ mikroklimatu na organizm człowieka może oddziaływać na zdrowie i samopoczucie, a przez to na efektywność pracy. Mikroklimat w środowisku pracy dzieli się na trzy kategorie ze względu na warunki występujące na danym stanowisku:

  • mikroklimat umiarkowany – należy do grupy czynników uciążliwych w środowisku pracy, powinien zapewniać stan komfortu termicznego, w którym pracownik nie będzie odczuwał ani ciepła ani zimna.
  • mikroklimat gorący – wykonuje się w środowiskach gorących takich jak huty, odlewnie oraz piekarnie
  • mikroklimat zimny – należy wykonywać dla środowisk, gdzie temperatura powietrza jest niższa niż 10 st.c. Pomiary najczęściej realizuje się w chłodniach oraz przestrzeniach otwartych w sezonie zimowym.

Pomiary realizowane są wg normy PN-EN ISO 7730:2006 dla mikroklimatu umiarkowanego,  PN-EN ISO 7243:2018-01 dla mikroklimatu gorącego oraz PN-EN ISO 11079:2008 w przypadku mikroklimatu zimnego ( pomiar nieakredytowany).